
Chřestový quiche
Dobrota všech dobrot. Slaný koláč, který můžete jíst teplý, studený, zkrátka vždy je prostě lahodný za každé teploty. Příprava se zdá náročná, ale není tomu tak.
Quiche se dá dělat na milion způsobů, protentokrát jsem využila sezónní zeleniny, kterou opravdu hodně miluji – chřest.
TIP:
Chřest koupíme v hypermarketech, ne vždy ho seženeme za rozumnou cenu. Já chřest kupuji u našich vietnamských šikovných prodejců, kteří ho dováží z Německa. Kvalita vždy skvělá a cena rozumná.
Na formu o průměru 25 cm bude potřebovat:
Těsto:
- 150g mandlová mouka
- 1 vejce
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 90g Parmazánu
Náplň:
- 500g zelený chřest
- 250g Ricota (1 kelímek)
- 150ml smetana min. 31%
- 2 cibule
- 2 vejce
- 30 g Parmazánu
- 3 lžičky Ghíí
- Sůl, pepř, muškátový oříšek mletý
Postup:
Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Ingredinece na těsto smícháme dohromady a rukama vypracujeme těsto, které vtlačíme do formy. Vytvoříme min 3 cm okraje. Propícháme vidličkou a dáme přepéct na 10 min do trouby.
Mezitím co se nám peče korpus, si připravíme náplň.
Chřest si nakrájíme na 5 cm dlouhé kousky (dřevnaté konce odkrojíme), cibulku nahrubo. Na másla, nebo Ghíí opečeme cibulku, přidáme chřest a dusíme do měkka. Poté přidáme směs Ricotty, smetany s vejci a parmazánu, kterou přidáme k chřestu a krátce povaříme do zhoustnutí. Osolíme opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku.
Korpus necháme schodnout, poté vlijeme připravenou směs a pečeme cca 40-45 min.
Po upečení je nutné nechat vychladnout, aby se snáz krájel. Dobrou chuť 🙂

