
Jak je to s LC pečivem?
Poslední dobou se dočítám několik článků, kde se degraduje LC pečivo. Důvody, které vedou pisatelky k vymlouvání požívání LC pečiva jsou různé.
Nejčastěji uváděným problémem je vysoké množství tuku, tedy i upozornění, že LC pečivo vlastně není zdravé, protože obsahuje hodně tuku a to někdy i celodenní množství.
Jak to tedy je? Je to pravda, není to pravda?
Objasníme si to jednou pro vždy:-)
LC pečivo obsahuje hodně semen a ořechů, které jsou logicky opravdu tučné. Tučné ale neznamená nezdravé. Semena a ořechy obsahují tzv. zdravé tuky.
Zdravé tuky zastupují především omega-3 a omega-9 mastné kyseliny. Regulují veškeré biologické funkce, činnost srdce a cév, imunitní systém, nervový systém i činnost pohlavních orgánů
Pokud se někdo stravuje klasicky, tedy racionální stravou, LC pečivo opravdu může mít za následek zvýšení hmotnosti. To ale pouze za předpokladu, že se budete ládovat chlebem každý den. Obecně platí pravidlo pro konzumaci ořechů a semen takové, že méně znamená více.
Pokud se stravujete nízkosacharidově, nemusíte se konzumace LC pečiva obávat. Nízkosacharidová strava (Low carb) zastupuje jiný poměr makroživin než racionální strava a proto si můžete dovolit jíst tuky nad rámec, než jste zvyklé.
Pro představu uvedu základní poměr makroživin u racionální a LC stravy:
Racionální stravování: 50% sacharidy, 25% bílkoviny, 15% tuky
Low carb stravování: 20% sacharidy, 30% bílkoviny, 50% tuky
Doufám, že je jasno a všichni jistě chápou rozdílně stravovací styly. Je potřeba se rozhodnout co nám vyhovuje, zda mít vysoký přísun sacharidů, nebo tuků. Současně to totiž nefunguje…

