BLOG,  Obědy,  RECEPTY

Medailonky v medové krustě s květákovou rýží

Tento recept je variabilní v použití masa. Pokud máte možnost využít zvěřinu, použijte hřbet.

Co budete potřebovat pro 4 – 5 porcí ?

Na maso, omáčku a servírování:

  • 800g kančí hřbet, nebo vepřovou kotletu (případně se dá použít i vepřová panenka, tu ale pečte poloviční dobu)
  • 5 lžic medu (tekutý stav)
  • 5 lžic dijonské hořčice
  • kořenová zelenina (2 mrkve, kousek celeru)
  • 1 velká cibule
  • rajčatové pyré – 3 lžíce
  • 1,5 dcl bílého suchého vína
  • 2 dcl zeleninového vývaru
  • 3 lžíce másla
  • sůl, pepř
  • zelené fazolky

Květákový rýže

  • 1 květák
  • 2 lžíce polévkové koření (sypká směs Kotány)
  • špetka muškátový květ
  • sůl, pepř
  • 3 lžičky kokosový olej, nebo ghíí

Postup:

Nejdříve si připravíme maso, které odbahníme a očistíme, osolíme, opepříme. Zprudka osmahneme na másle ze všech stran a uložíme do pekáče, předehřejeme troubu na 180.

Marináda: Smícháme hořčici a med, potřeme maso. Zbytek použijeme na. potírání po celou dobu pečení.

Mrkev, celer, cibuli nakrájíme na kostičky a na výpeku restujeme cca 5 minut, poté přidáme rajčatové pyré, bílé víno a necháme odpařit alkohol. Přidáme vývar, krátce provaříme a přidáme do pekáče k masu.

Pečeme přikryté v troubě na 180 st. cca 45 minut, posledních 5 minut víko sundáme a přidáme gril. Pokud použijeme vepřovou panenku, pozor, je třeba snížit pečení o polovinu, aby nebyla vysušená!

Po upečení vyjmeme maso, uchováme v teple (v hrnci s pokličkou) a necháme odpočinout. Mezitím obsah pekáče rozmixujeme tyčovým mixérem, zahřejeme, případně dochutíme, můžeme zjemnit máslem.

Příprava květákové rýže je snadná. Postupně rozmixujeme v kuchařském sekáčku na drobné zrnka, připomínající rýži.

Syrový květák nasekáme kuchyňským sekáčkem

Ideálně v pánvi Wok rozpálíme kokosový olej, přidáme rozmixovaný květák, bylinky a muškátový květ, restujeme zhruba 8 – 10 minut, dochutíme solí a pepřem.

Servírujeme se zelenými fazolkami, rýži servíruji pomoci tvořítka, nebo silikonové formičky, vypadá to hezky. Maso naporcujeme na tenké plátky.