
Medailonky v medové krustě s květákovou rýží
Tento recept je variabilní v použití masa. Pokud máte možnost využít zvěřinu, použijte hřbet.
Co budete potřebovat pro 4 – 5 porcí ?
Na maso, omáčku a servírování:
- 800g kančí hřbet, nebo vepřovou kotletu (případně se dá použít i vepřová panenka, tu ale pečte poloviční dobu)
- 5 lžic medu (tekutý stav)
- 5 lžic dijonské hořčice
- kořenová zelenina (2 mrkve, kousek celeru)
- 1 velká cibule
- rajčatové pyré – 3 lžíce
- 1,5 dcl bílého suchého vína
- 2 dcl zeleninového vývaru
- 3 lžíce másla
- sůl, pepř
- zelené fazolky
Květákový rýže
- 1 květák
- 2 lžíce polévkové koření (sypká směs Kotány)
- špetka muškátový květ
- sůl, pepř
- 3 lžičky kokosový olej, nebo ghíí
Postup:
Nejdříve si připravíme maso, které odbahníme a očistíme, osolíme, opepříme. Zprudka osmahneme na másle ze všech stran a uložíme do pekáče, předehřejeme troubu na 180.
Marináda: Smícháme hořčici a med, potřeme maso. Zbytek použijeme na. potírání po celou dobu pečení.
Mrkev, celer, cibuli nakrájíme na kostičky a na výpeku restujeme cca 5 minut, poté přidáme rajčatové pyré, bílé víno a necháme odpařit alkohol. Přidáme vývar, krátce provaříme a přidáme do pekáče k masu.
Pečeme přikryté v troubě na 180 st. cca 45 minut, posledních 5 minut víko sundáme a přidáme gril. Pokud použijeme vepřovou panenku, pozor, je třeba snížit pečení o polovinu, aby nebyla vysušená!
Po upečení vyjmeme maso, uchováme v teple (v hrnci s pokličkou) a necháme odpočinout. Mezitím obsah pekáče rozmixujeme tyčovým mixérem, zahřejeme, případně dochutíme, můžeme zjemnit máslem.
Příprava květákové rýže je snadná. Postupně rozmixujeme v kuchařském sekáčku na drobné zrnka, připomínající rýži.

Ideálně v pánvi Wok rozpálíme kokosový olej, přidáme rozmixovaný květák, bylinky a muškátový květ, restujeme zhruba 8 – 10 minut, dochutíme solí a pepřem.
Servírujeme se zelenými fazolkami, rýži servíruji pomoci tvořítka, nebo silikonové formičky, vypadá to hezky. Maso naporcujeme na tenké plátky.
Zprudka opéct na másle …a šup do trouby Tyčovým mixérem mixujeme Zelené fazolky taky podusit na másle Omáčka, pěkně rozmixovaná Servírujeme, dobrou chuť:-)

