
Strava výrazně ovlivňuje nejen náš zevnějšek, ale také vnitřek – naši psychiku
Ne nadarmo se říká jsme to, co jíme…O tom, jak strava ovlivňuje naše tělo jste jistě četli spoustu článků. Ono je to všechno vlastně jednoduché. Vše je tak logické….jen je občas nelehké se v době kdy je hojně propagováno mnoho stravovacích směrů vyznat v tom, co je vlastně dobré pro mě.
V rybníku informací na sociálních sítích by se čert vyznal, a tak zkoušíme a zjišťujeme, co by mohlo zrovna mě pomoci s problémem, který mám. Tím problémem mám na mysli například pár kilo navíc, nebo rovnou obezitu. Dalším důvodem bývají také zdravotní problémy, což je poslední dobou také velmi rozšířený důvod hledání vhodného stravovacího směru.
Napadlo však někdy někoho, že strava může ovlivnit také vaší psychiku? Možná ano, možná ne… Právě proto jsem se rozhodla otevřít tuto otázku. Zdá se mi, že je tato skutečnost opomíjena.
Sleduji lidi ve svém okolí, a jsem přesvědčena, že jídlo výrazně ovlivňuje jejich chování. Nehovořím o tom, že bychom všichni měli držet přísné diety, nebo se držet jednoho stravovacího stylu. Každý jsem individuální a taky každý potřebujeme něco jiného. Nechci tímto článkem moralizovat o zdravé výživě, chci jen aby se lidé mohli zamyslet, zda to, jak se dlouhodobě stravují může ovlivnit jejich zdraví, psychiku a v poslední řadě i jejich zevnějšek.
Je potřeba se na tuto problematiku podívat opravdu z dlouhodobého hlediska. Pokud se snažíte o redukci váhy, nějaký řád je nutný…Ale taky je potřeba vědět, že pokud si občas dopřeji něco, co bych neměl/neměla, určitě nepřibereme 3 kg a naše snažení jde do kopru…Ne, takto to opravdu nefunguje. A zase naopak, pokud se stravuji „nezdravě“ a občas si dám zdravou, vyváženou stravu, neznamená to, že se mi zlepší zdraví a hned zhubnu… Takže nic se nemá přehánět, zde je nutné si tyto informace nastavit i u sebe v hlavě, brát věci pozitivně a nehroutit se když nám to nejde přesně podle představ.
Vliv potravin na naši psychiku je bezesporu mocný. Vše se odvíjí od našeho střevního mikrobiomu. Je známe že cca 30% lidí ve svém životě zažije úzkostnou poruchu. Mimochodem ženy trpí na depresivní stavy a úzkosti více, než muži, jsou ohrožený dvakrát více.
Co je střevní mikrobiom a jak o něj pečovat?
Vědci nazývají střevní mikrobiom za nový komplexní orgán, který je ve střevech, může vážit okolo 1,5 kg a je osídlen až 5OO druhy mikroorganismů.
Mikroorganismy, které v SM sídlí jsou patogenní buňky, viry, bakterie, které by měly být v rovnováze a tvoří fungující obranný systém. Pokud je SM v rovnováze hraje důležitou roli v prevenci před civilizačními nemocemi jako jsou například autoimunitní chronická onemocnění střev (Crohnova nemoc, ulceózní kolitida), artritída, diabetes II. a I. typu, nedostatečná funkce štítné žlázy, kožní onemocnění (ekzémy), duševní poruchy (deprese, únavový syndrom), Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba, Autismus, alergie, poruchu dětí (ADHD) a další….

Pokud i vy patříte k lidem, kteří třeba trpí chronickými střevními problémy, psychickou nerovnováhou, výkyvem nálad, je možné, že váš střevní mikrobiom není v rovnováze a je potřeba ho ozdravit.
Mikroorganismy, které osídlují SM by měli být v rovnováze. Pokud začnou převažovat a množit se ty patogenní, mohou vylučovat toxické látky, které se přes drobné trhlinky ve střevech dostanou do krevního oběhu, a tím i k některým orgánům. Prvním orgánem, který je ovlivněn je MOZEK. Mezi SM a mozkem je přímá a rychlá komunikace. Lidé, kteří mají narušen SM bývají často náladoví, podráždění a často se u nic rozvinou depresivní a úzkostné stavy. Naopak pokud je SM v rovnováze umí produkovat hormony štěstí (endorfiny), což ovlivní psychiku pozitivně.
Podpora SM
Špatné mikroby:
Častá konzumace pevné stravy a stravy s vysokým množstvím sacharidů a naopak malým množstvím vlákniny negativně ovlivňuje SM. Tato potrava se velmi těžce tráví, nestrávená potrava se dostává do střev, kde vznikají hnilobné procesy, tím je narušeno správně rozložení mikroorganismů ve střevech. Pokud jíme často, tělo nemá dostatek času na zpracování, dochází k narušení střevní bariéry. Dalším faktorem, negativně ovlivňující SM jsou léky – antibiotika, hormonální antikoncepce, ale také medicínské zásahy chemoterapie, radioterapie. Pokud podstupujeme léčbu, je potřeba podpořit a uzdravit SM co nejdříve.
Dobré mikroby:
Pokud chceme podpořit zdravý SM, můžeme začít již od ranného dětství. U malých dětí není dobré vytvářet sterilní prostředí, kdy to přeháníme s hygienou. Je potřeba děti vystavit postupně alergenům, nesnažit se izolovat děti z kolektivu, naopak je nutné trávit více času venku na čerstvém vzduchu. Od dětství nás chtějí při každém nachlazení dopovat léky, toto se snažte minimalizovat. Antibiotika a léky obecně narušují SM.
Vláknina:
Mějte dostatečný přísun vlákniny (optimálně 3O g denně). Vláknina má velmi důležitou funkci v našich střevech. Nerozpustná vláknina má čistící schopnost ve střevě. Příjem vlákniny je neustále podceňován, máme pocit, že jíme dostatek ovoce a zeleniny, tudíž máme vlákniny dostatek. Váš pocit může být mylný. Například jedno jablko obsahuje pouze 4g vlákniny. Snažme se zaměřit na příjem vlákniny a zjistit kolik ji přirozenou cestou ve stravě přijímáme. Ideální je zařadit do jídelníčku větší porce zeleniny, například na místo klasických příloh. Pokud zjistíme, že přijímáme vlákniny málo, je možné suplementovat např. Psylliem. Není ale dobré pouze suplementovat, namísto přirozeného příjmu v potravě, berme tuto možnost jako možné doplnění.
Pro stručný přehled uvedu pár tipů, kde a kolik vlákniny na 100 g najdete:
- Brokolice 2,6 g
- Růžičková kapusta 3,8 g
- Červená řepa 2,8 g
- Mrkev 2,8 g
- Batáty 2,5 g
- Lilek 3,4 g
- Zelené fazolky 3,5 g
- Celer 1,8 g
- Banány 2,6 g
- Maliny 6,5 g
- Avokádo 6,7 g
- Hrušky 3, 1 g
- Jahody 2 g
- Artyčoky 5,4 g
- Čočka 7,9 g
- Fazole 6, 4 g
- Cizrna 7,6 g
- Hrách 8,3 g
- Mandle 12,5 g
- Chia semínka 34,5 g
Pozor však na příjem přehnaného množství vlákniny (týká se hlavně vegetariánů a veganů). Dlouhodobý přebytek vlákniny způsobí v těle to, že nebude vstřebávat vitamíny a minerální látky, tak na to pozor!
Snažte se vyhnout jednoduchým cukrům, bílé pečivo nahraďte celozrnným a to se také týká těstovin. Těstoviny leze dnes zakoupit také z čočkové, nebo hrachové mouky (Lidl – cena 39,90,-) které jsou výtečné a neobsahují bílou mouku, naopak obsahují hodně bílkovin a méně sacharidů. Těstoviny mají nižší glykemický index, než klasické. Pozor na vysoce průmyslově zpracované potraviny, používejte základní potraviny, nebo minimálně zpracované.
Pokud máte rádi fermentované výrobky, máte výhodu. Kefír, fermetády, kysané zelí, či jiná fermentovaná zelenina, jogurty můžete konzumovat dle libosti. Fermentované potraviny obsahují vysoké množství laktobacilů, které doslova krmí střevní mikrobiom. Nezapomínejte na ryby, například losos je velmi přínosný nejen pro SM, ideálně konzumujte ryby 2x týdně.
Pitný režim
Zapomeňte na slazené nápoje, naučte se pít čistou vodu. Měli bychom denně vypít 0,5 litru na 15 kg váhy. Tedy pokud vážíme 60 kg, je denní příjem 2 litry. Pozor na ochucené minerální vody, ke kterým se občas snažíme ubírat s myšlenkou menšího hříchu. Opak může být ale pravdou. Některé ochucené minerálky obsahují až 20 kostek cukru na 1,5 l. Mimo cukru mohou také obsahovat glukozovo – fruktózový sirup, toxické látky a další chemikálie. Pokud si chcete dopřát ochucenou minerální vodu, čtěte etikety a jak se říká, kdo hledá, ten najde. Na trhu je nepřeberné množství minerálních vod a pokud mohu zmínit alespoň jednu ochucenou minerální vodu, která je co do složení v pořádku, je to například Mattoni Esence, která neobsahuje cukr, ani glukozovo – fruktózový sirup. Ochucena je přírodním aromatem.
Jaké je shrnutí na závěr? Co mohu udělat pro své zdraví?
- Jezte minimálně průmyslově zpracované potraviny, říkám tomu jíst opravdové jídlo, vyvarujte se glutamátům
- Snažte se omezit bílou mouku
- Cukru se vyhýbejte co možná nejvíce
- Pamatujte, že alkohol zabíjí prospěšné střevní mikroby
- Jezte hodně zeleniny, ovoce (to ale s mírou),
- Zařaďte do svého jídelníčku mořské ryby, kvalitní maso (ideálně z domácích chovů nebo zvěřinu) luštěniny, fermentované potraviny
- Nepřejídejte se!
- Zaměřte se na pitný režim (voda) a nezapomínejte na pohyb. Stačí procházky, není třeba se mordovat v posilovně. Pokud sportujete více, je potřeba přijímat více bílkovin (živočišného i rostlinného původu).
Jděte příkladem i svým dětem, protože co se mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš :-). Otřepaná fráze, ale pravdivá.
Přeji vám hodně zdaru a hlavně nic nehroťte, pokud se rozhodnete pro změnu ve vašem stravování, můžete změny zařazovat postupně, až se dopracujete na své cíle. Jde o udržitelnost, ne módní výstřelek, děláte to pro sebe, nemusíte nikom nic dokazovat.
